Több, mint aminek látszik

2024. október 08. 23:28 - Ádám (Ben)

Megatron az Álca hadúr

Akadnak olyan mesterséges létformák, amelyeknek aztán magyarázhatnánk Asimov robotikai szentháromságát, sanszosabb, hogy az engedelmesség helyett cafatokra robbantanának bennünket egy fúziós ágyúval. Én most pont egy ilyen mechanikus faj egyik prominens képviselőjét választottam cikkem alanyául, aki pedig nem más mint a D-16 bányász robot egység. Tessék? Hogy nem ismerős a neve? Esetleg úgy, hogy Megatron?

46636e7078b6ffed8d0000f20b435f62.jpg

Megatron a kezdetektől birizgálta a fantáziám, egész pontosan a 90-es évek elejétől, amióta csak először találkoztam vele a Transformers képregényben. Persze mire hozzánk eljutott az alakváltó-láz, a távol-keleten és Amerikában már javában tombolt. Minden gyerek Optimusz Fővezér figurát akart a karácsonyfa alá, többek között jómagam is, bár ez a mai napig nem sikerült.

Ámbár hiába voltak az Autobotok és nemes vezérük a gyermeki nyálcsorgatás első számú céltáblái, Megatron és a karaktert övező megfejtetlen mítosz már akkor is jobban érdekelt. Mitől lett ennyire gonosz? Mi az ami hajtja előre pusztító hadjárata során kérlelhetetlenül? Vagy van valami mélyben megbúvó titok, és talán ha ezt felderítjük a karakter is teljesen más megvilágításba kerül?

Megatron egyik eredettörténete szerint kezdetben nem volt gonosz: Optimuszszal (akit akkor még Orion Paxnak hívtak) kidolgozott egy, társadalmi egyenlőségen és a korrupció letörésén alapuló idealisztikus társadalmi reformot. Amikor ezt békés eszközökkel, a vezetők ellenállása miatt, nem sikerült megvalósítani, útjaik szétváltak. Megatron az erőszakos megoldást választotta, amiben nagy segítségére volt, hogy csatlakozott hozzá Fülelő parancsnok, egy kiváló katonai vezető. Orion Pax viszont megpróbálta megállítani. Ennek során, érzékelve a veszélyt, az Irányítás Mátrixa őt választotta ki új fővezérnek, felruházta őt erővel, átalakította, és az Optimusz Fővezér nevet adta neki. Háborújuk pusztasággá változtatta a bolygót, és felélte a tartalékait. A harcoló felek az energiakészlet egy részét, számos adatbázist és szuperfegyvert még a Föld "történelme előtti" időkben más bolygóra (pl. magára a Földre) menekítettek.

be96e96ebace5e1cb3b60221e43ca464.jpg

 Egy másik eredetsztori a Kibertron bolygó régmúltjáig nyúlik vissza. Azokba az időkbe amikor a bolygó mechanikus életformáit még nem osztották az ellentétek Autobotokra és Álcákra, ők csupán Primus gyermekei voltak. Persze már ekkor is voltak markáns elkülönülések a társadalmi osztályok között. Az Autobot megnevezés sem egy békés frakciót takart, hanem egy amolyan kereszteslovagszerű rendet, mint a Jedik, akik a politikai élet és a tudományok rendszere felett őrködtek. De kitört a káosz...

Amikor az autobotok egy kibernetikus szenátort egy Energon-bányászati telepre kísértek, a szenátor arról tájékoztatja a bányászokat, hogy már nincs szükségük rájuk, és áttelepítik őket. Sokukra átprogramozás, másokra szétszerelés várt. Az egyik bányász egység hangot adva nemtetszésének, lazadásra buzdította a tárasait, de az egyik Autobot őrparancsnok megkísérelte elhallgattatni a vezető tüntetőt, akit végül agyonvernek a rendfenntartók.

Társai védelmében az egyik fiatal D-16-os egység az autobot lovagra támadt és puszta kézzel megölte az egyiket. Az ezt követő gyilkos pusztítás leírhatatlan volt. Rengeteg volt az áldozat, a D-16-os egységnek pedig menekülnie kellett. Két másik munkadroid meggyőzte, hogy tartson velük, és segítsen megszervezni a lázadást a korrupt autobotok ellen. A lázadók Kaon városa felé vették az irányt, de Sentinel Prime vadászai Portyázóval az élen már a nyomukban voltak.

A bujkálás évtizedei, esetleg évszázadai alatt, D-16 titkos gladiátorversenyek kedvelt szereplője lett, amelyek során megszokta és megszerette a gyilkolást. Csatáit illegális holofelvételek útján Kibertron szerte terjesztették, idővel pedig felvette a Megatronus nevet, tisztelgésül a 13 fővezér egyike előtt, akit Primus teremtett. Később nevét lerövidítve, mint Megatron lépett elő.

575b5c43ff745e4fd9290593ae491ad8_bc73fa1480de955801d197e1fad93ccf.jpg

Megatron a gladiátor arénák hőse lett, és később elbitorolta azokat. A gladiátorokból titokban hadsereget állított fel, de igazi stratéga akkor vált belőle, amikor találkozott Fülelővel, aki már ezekben az időkben is igazi taktikai lángelme volt. Miután egy harc során Megatron elvesztette jobb karját, Fülelő tervezett számára új, erősebb testet, valamint egy hozzá illő fúziós ágyút, amellyel az egykori bányászból lett gladiátor legyőzhetetlen lett.

Megatron a kibertroniak egy új frakcióját létrehozva, az Álcák hadvezére lett és irgalmat nem ismerve vette fel a harcot az Autobotok ellen, végig gázolva a fővezéreiken, elsöpörve mindent és mindenkit addig, amíg a Mátrix, a Primus által megalkotott teremtő erő létrehozta az elesett autobot harcosból, Orion Pax-ból, Optimusz Fővezért.

Azt hiszem Megatron a legjobb példa arra, amit a Transformers brand jelmondata a More Than Meets the Eye is sugall, hogy benne tényleg több van, mint ami látszik.

Én Ben voltam, sziasztok!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kibertron.blog.hu/api/trackback/id/tr6718704210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több, mint aminek látszik
süti beállítások módosítása