Több, mint aminek látszik

2024. október 08. 12:43 - Ádám (Ben)

Optimusz fővezér

„Egy nap egy Autobot fel fog emelkedni a sorainkból, és a Mátrix erejét használva bevilágítja legsötétebb óránkat. Addig a napig, míg mind egyek leszünk.”

087f3b25e090ff40b241f2a0e962c2e4.jpg

Optimus Prime, vagyis Optimusz fővezér (továbbiakban az egyszerűség kedvéért Optimus) az Autobot haderők inspiráló vezetője, önzetlen és végtelenül bátor, teljes ellentéte halálos ellenségének, Megatronnak. Eredetileg egyszerű civilként ismerték Orion Pax vagy forrastól függően Optronix néven, ám az Irányítás Mátrixa őt választotta parancsnoknak, ami az első volt azon súlyos terhek sorában, amelyeket kénytelen volt elviselni. Egy másik ilyen teher volt a Transformerek konfliktusának a Földre hozatala. Minden áldozatot, legyen az ember vagy Kibertron-szülötte, személyes veszteségeként könyvel el. Ezt az oldalát azonban soha nem mutatja meg katonáinak, és sosem enged a kétségbeesésnek. Az Autobotoknak egy határozott, karizmatikus vezetőre van szükségük, és Optimus ezt biztosítja számukra. Az ő jelleme fordította meg a Nagy Háború menetét.

A csatamezőn kevesen vetekedhetnek harci képességeivel. Ő a legerősebb az összes vele egy méretű Autobot közül. Amikor a Combat Deckkel, vagyis az utánfutójából kialakítható hadi platformjával és Roller nevű kis drónjával együtt harcol, ionpuskája és energonbárdja a leghalálosabb fegyverei. Képes lenne feláldozni az életét, hogy megvédje Autobot társait vagy azokat, akiket gondjaikra bíztak, és ezt rendszeresen meg is teszi. Más érző lények iránti együttérzése az egyetlen valódi gyengesége, amit az Álcák rendre kihasználtak... bár ez egyben az erejének forrása is!

Optimus, Orion Pax néven kezdte életét a Kibertron aranykorában, kilencmillió évvel ezelőtt. Barátnőjével, Ariellel és legjobb barátjával, Dionnal együtt Orion dokkmunkás volt egy raktárban, ahol egyszerű feladata az volt, hogy az energiát tartalmazó szállítmányokat kirakodja és elraktározza, amelyek egy folyón túli erőműből érkeztek. Azonban a kor, amelyben Orion élt, furcsa volt: Egy új robotfaj jelent meg nemrég a bolygón, különleges repülési képességekkel, amelyek miatt Orion és Dion bálványozták őket. Ariel nem volt ennyire biztos jószándékukban, mivel hallott pletykákat, hogy a repülő robotok vezetője támadást rendelt el egy külső város ellen, miután megtudta, hogy a dokknak van energonkockája.

Egy nap Orion éppen a szokásos munkáját végezte, amikor egy öt ismeretlen robotból álló csoport érkezett a dokkokhoz. Orion, azt feltételezve, hogy új munkások lehetnek, bemutatkozott nekik, valamint barátainak. Ebben a pillanatban minden figyelem az ég felé fordult, amikor egy csapat repülő robot szállt el felettük. Ariel és az újonnan érkezettek is óvatosságra intették Oriont a repülőkkel való foglalkozás kapcsán, de ő elhessegette az aggályaikat, és visszatért a munkához. Hamarosan azonban Orion megdöbbent, amikor Megatron, a repülő robotok hadseregének vezetője lépett hozzá, és azt állította, hogy raktárhelyet keres az áruinak. Orion körbevezette Megatront a raktárakban, és elmagyarázta, hogy ezeket energiakészletek tárolására használják... ekkor Megatron parancsot adott követőinek, akik Álcáknak nevezték magukat, hogy támadjanak és lopjanak el mindent! Amikor Orion vállát eltalálta az Álca parancsnok lövése, Ariel a védelmére sietett, de Megatron egy újabb lövéssel őt is leterítette. A feldühödött Orion nekiugrott Megatronnak, de az Álca ágyújának egy újabb csapása védhetetlenül összezúzta.

Miközben Megatron és csapatai kifosztották a raktárakat, az öt robot, akiket Orion korábban megismert, elvitte őt, remélve, hogy találnak valakit, aki meg tudja javítani. Rátaláltak a kibertroni gépmesterre, Alpha Trionra, aki vonakodva úgy döntött, hogy aláveti Oriont egy új átalakítási eljárásnak, amelyet kifejlesztett. Ez az eljárás az Autobotok törékeny testeit olyan új, harcra edzett harcos konfigurációkká alakította át, amelyek lehetővé tették számukra, hogy egyenlő feltételekkel küzdjenek az Álcákkal. Így történt, hogy Orion Paxból Optimusz fővezér lett, az Autobotok új vezetője, Megatron legnagyobb ellensége, és megkapta az Irányítás avagy Vezetés Mátrixát, amelyet Alpha Trion megőrzött, mióta Megatron megölte annak előző birtokosát. Miközben Alpha Trion Ariel újjáépítésén dolgozott, akit „Elita One”-ná alakított a fővezér tervrajzai alapján, Optimusz szembeszállt Megatronnal, jó alaposan bemutatkozva neki mint az Álcák „legrosszabb rémálma”. Hatalmas csata vette kezdetét, amely akkor ért véget, amikor az öt titokzatos Autobot felrobbantotta a raktár üzemanyag-készleteit, majd eltűntek. Az ötök valójában a jövőből érkeztek, és egy baleset következtében kerültek át Kibertron múltjába. Mind az öten a légirobotok alcsoportjába tartozó Superion nevű autobot kombiner részei voltak.

Az ezt követő öt millió év során Optimusz az Autobotokat egy szinte végeláthatatlan háborúba vezette, amely fokozatosan megfosztotta Kibertront szinte minden energiájától. A harc folytatása érdekében Optimusz egy csillagközi expedíciót szervezett, hogy más bolygókon keressenek energiát, és ezzel revitalizálják kimerült bolygójukat, Kibertront. A legjobb harcosait egy hatalmas űrhajóra vezényelte, majd utolsóként maga is felszállt volna, de Elita One kiáltása megállította, aki a kilövőplatformhoz szaladt. Optimusz azt mondta neki, hogy amint teheti, vissza fog térni érte, de Elita ragaszkodott ahhoz, hogy csatlakozzon hozzá a küldetésen. Azonban beszélgetésüket egy, a platform elleni Álca támadás szakította félbe, amely során hatalmas robbanás keletkezett, és ez úgy tűnt megsemmisítette Elitát. Letört szívvel Optimusz beszállt az űrhajóba, és parancsot adott az indulásra, nem tudva, hogy Elita valójában túlélte a merényletet.

Az Autobotok űrhajója, a Bárka, nehéz utat járt be. Miután átkeltek egy veszedelmes aszteroida mezőn, a hajót egy Álca űrcirkáló vonósugara kapta el, amelyet maga Megatron irányított, aki mindeddig titokban követte őket. Megatron erői elárasztották az Autobot hajót, és a két vezér harcolni kezdett, mígnem a közeli Föld bolygó gravitációs ereje megragadta a hajót, és lehúzta azt. Bár Optimusz hősiesen próbálta visszaszerezni a hajó feletti irányítást, az egy hegynek csapódott, olyan erővel, hogy minden Autobot és Álca offline állapotba került. A többi pedig innentől már tényleg történelem. Bár eredete és személyisége változhat a különböző történetvonalakban, ez az ábrázolás állandó marad a Transformers univerzum különböző iterációiban.

A legkorábbi, vagyis a Generation 1 széria során, Optimusz egy Freightliner FL86 fülke nélküli nyergesvontatóvá alakul át. Mellkasában a misztikus forráskódokat tartalmazó ereklyével, amely az Autobotok vezetők tudásbázisának tárhelye, amely az Autobot Mátrix vagy „Teremtés Mátrix” néven ismert. Amikor Optimusz átalakul, a vontatófülke leválik, hogy egy önálló robottá váljon, a pótkocsija pedig kinyílik, hogy egy ionágyút tárjon fel, és egy harci fedélzetet képez. A harci fedélzet egy mobil harci állomást és parancsnoki központot tartalmaz, különféle automatikusan fegyverekkel felszerelve. A harci fedélzet rádióantennaként is szolgálhat az Autobotok közötti csatatéri kommunikációhoz. A harci fedélzet tartalmazza „Rollert”, egy mobil felderítő homokfutót, amelyet az ellenséges vonalak mögötti felderítésre használnak. Amikor Roller bevetésre kerül, Optimusz láthatja és hallhatja, amit Roller lát és hall. Egyik komponens sérülését a többiek is érzik. Ha a harci fedélzetet vagy Rollert elpusztítanák, Optimusz túlélheti, de annak ellenére, hogy rendelkeznek némi autonómiával, a harci fedélzet és Roller nem maradnának életben Optimusz nélkül.

Optimusz figurajának eredeti tervezői Hiroyuki Obara (TakaraTomy), Shōji Kawamori (Studio Nue) voltak. Az eredeti Optimus Prime, akkor még más néven a Diaclone „Battle Convoy” játékaként indult, amelyet egy Takara tervezőcsapat alkotott, akik szálltak be a munkálatokba, amikor az eredeti tervező lemaradt. Ez a csapat magában foglalta Hiroyuki Obarát (aki az egyetlen alkotóként van feltüntetve a játék szabadalmán) és a híres mecha tervezőt, Shōji Kawamorit. A játék két fő alkotóelemre bontható; az első elem egy piros és kék White Freightliner WFT-8664T fülkés félpótkocsi teherautó, amely részben öntött fémből készült, a második elem pedig egy nagy ezüst pótkocsi, amelynek modellje nem határozható meg.

A fülke Optimus Prime robot módjába alakul át, kiegészítve egy pár kivehető kék ököllel, amelyek a fényszórókba dughatók. Az öklök nem tárolhatók a jármű módban, de könnyen elférnek Prime nyitható mellkasi rekeszében (eredetileg két Diaclone vezetőfigura számára tervezték). Prime egy fekete lézerpuskával van felfegyverkezve, amelyet a tervezés szerint nem tud egyenesen tartani. Mozgékonysága a kor adottságaihoz képest viszonylag magas, különösen a karoknál, amelyek váll-, bicepsz- és csuklóforgást, valamint könyökhajlítást és egy hátrafelé hajló vállízületet tartalmaznak. Ő az egyik, a kevés 1984-es játék közül, amely működő térddel rendelkeznek, bár ezek használatát korlátozza a hiányzó előre irányuló csípőmozgás. Kipufogói elfordulnak, de nincs egyértelmű funkciójuk.

Prime pótkocsija kinyitható, és így átalakul Combat Deck-jévé, amelyben megtalálható a felderítő drón, Roller. A Combat Deck belsejében három kiemelkedő lyuk található, amelyekbe Prime lézerpuskája, üzemanyagpumpája és fúvókái illeszthetők, valamint két Diaclone vezető számára ülőhely is van. A Combat Deck központi eleme egy rakétával felfegyverzett javítódrón, amely egy emelőkarra van szerelve (amely szintén tartalmaz egy Diaclone vezetőfülkét), és amely a pótkocsi tetején és elején lévő négyzetes lyukakon keresztül kinyújtható, amikor az zárva van. Az emelőkar alján található egy rugós kilövő, amely Rollert kilövi a Combat Deck-ből. Roller négy Diaclone utas számára kínál helyet, és tartalmaz egy csatlakozót, amelybe Prime puskája vagy az üzemanyagpumpa illeszthető. A pótkocsi belső tere lehetővé teszi egy standard Autobot autó tárolását, amelyet szintén előre kilőhet a kilövő.

Rövid időn belül sok új, de majdnem azonos öntőformát hoztak létre, valószínűleg azért, hogy felfrissítsék az eredeti öntömintát és szerszámot, amelyet már sokszor használtak a Diaclone-hoz, és így több gyár (nemcsak Japánban, hanem Kínában, Makaóban és máshol is) gyorsan több egységet tudjon gyártani a nagy kereslet kielégítésére, ami akkoriban általános gyakorlat volt. Prime öklét kisebbre és szögletesebbre szabták át, a puska sziluettjét jelentősen átdolgozták, az üzemanyagpumpát és a fúvókát leegyszerűsítették, a rakétákat és a kilövőt fekete műanyagból öntötték újra, a Combat Deck fémlemezeit (és azok rögzítőit) eltávolították, és a külső pótkocsi részleteit és ajtópántjait megváltoztatták. Roller és a Combat Deck drónjának színe világoskék lett, bár egy harmadik módosítással visszaállították őket az eredeti sötétkék színre. A módosított öntőformát későbbi Prime játék újrakiadások is használták, bár Roller színe továbbra is váltakozott a szürke és a sötétkék között, attól függően, hogy mennyire akarták a kiadásokat hűen a sorozathoz igazítani.

A figura japán kiadása szintén átesett a tartozékváltozásokon, de sosem tartalmazott ezüst Rollert. Ehelyett a Takara eredeti Prime kiadása Diaclone stílusú Rollert tartalmazott, két hátsó rögzítőcsap nélkül, valamint egy más formájú kilövőt, amelyhez Roller tartozott, mielőtt egy újabb módosítással áttértek a Hasbro verzióra. Végül, néhány európai országban, Prime piros lábakkal készült, a hagyományos kék helyett; ezen változatnál előfordulhat, hogy a homlokdísz festése eltérő, így a három központi mélyedés festetlen maradt.

A kontinens európai Milton Bradley kiadásában Optimus Prime két változatban volt elérhető: az első verziót a Takara gyártotta, és kék lábakkal rendelkezett, mint a legtöbb más verzió; a második verziót a Joustra anyavállalata, a Ceji gyártotta, és piros lábakkal készült. Emellett az olasz „Commander” kiadás a GiG által később olyan változatot kínált, amely a gumibroncsokat és a fémlábakat műanyag alkatrészekre cserélte, hasonlóan az amerikai KB Toys Ultra Magnus változatához.

Optimus Prime-ot 1985 után eltávolították a játékboltok polcairól, de 1986-ban újra elérhetővé tették az Egyesült Államokban a „Digital Doom on the Highway to Destruction” postai megrendelési akció keretében, amely egybeesett a Transformers film premierjével. Az ára 21,50 dollár és 5 Robot Pont volt. Ezt követően szerepelt a „The Autobots Have A Special Mission For...” postai megrendelési prospektusban is, és járt hozzá egy speciális „Movie Edition Certificate” valamint egy kör alakú matrica, amelyen „Movie. Edition. Transformer” felirat szerepelt az Autobot szimbólummal a közepén. (Ez az elem ritkának számít.)

Több mint 40 év alatt számtalan kiadás történt ebből a formából, néhány az eredeti játékhoz hasonló volt, mások jelentős változatokat tartalmaztak, például eltérő festési mintákat, színsémákat, kiegészítőket és egyéb csomagolásokat. A fülkerobotot néhány esetben más karakterek esetében is használták; más pótkocsikkal felszerelve például Generation 1 Ultra Magnus és a Pepsi Convoy lett belőle.

Ben voltam, sziasztok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kibertron.blog.hu/api/trackback/id/tr5718703780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több, mint aminek látszik
süti beállítások módosítása