Több, mint aminek látszik

2024. október 09. 17:52 - Ádám (Ben)

A gyűlölet megannyi arca

A Transformerek történetének bármelyik változatát is kedveljük, előbb vagy utóbb belebotlunk a Quintessonok nevű különös és ősi fajba, amelynek sötét történelme és árnyékos mesterkedései szorosan összefonódnak a kibertroni alakváltók történetével, kapcsolatban állva Primusszal és Unicronnal is. A galaxis-szerte kereskedőkként, kufárként és üzletemberekként ismertek, de az ügyleteik ritkán tisztességesek, gyakran tele vannak intrikával és árulásokkal. Jobban kedvelik a finom manipulációt, a tervezgetést és a fejlett technológiát, mint a nyers erőt, de ha ezek nem válnak be, számíthatnak a parancsnokságuk alatt álló halálos Sharkticonok és Alliconok légiójára, valamint egy kolosszális űrhajóflottára. Ugyanakkor a Quintessonok maguk nem rendelkeznek nagy harci képességekkel, és abszolút gyávák, ha nincs mi mögé bújniuk. Például teljesen tehetetlenek lennének egy Sharkticon-felkeléssel szemben.

8263b1b632cfa232181ca4b3351429f1.jpg

A Quintessonok főként (ha nem is teljesen) mechanikus lényeknek tűnnek. Több különböző formában jelennek meg, amelyek közül néhányat a Quintessonok különös bírósági rendszere alapján azonosítanak.

- Quintesson bíró

- Quintesson poroszló

- Quintesson hóhér

- Quintesson ügyész

- Quintesson tudós

Nem csak a bíráknak van több arcuk, bár az egyetlen ismert kivétel a kétarcú tudós, aki a transz-organikusok elsődleges megalkotója volt. Az egyik arcát súlyosan megsebesítették, ezt egy maszkkal fedte el. Ez a tudós tervet szőtt, hogy rábírja az Álcákat, hogy akaratlanul is szabadítsák ki a transz-organikusokat a Kibertron mélyén lévő börtöneikből, hogy azok elpusztítsák az összes alakváltó létformát. A trans-organikusok a Quintessonok első teremtményei voltak, még a Transformereknél is régebbiek. Még a Transformerek mércéjével mérve is nagy méretű bestiákat egyszerű feladatokra is alkalmatlannak ítélték. Túl erőszakosak és irányíthatatlanok voltak, úgy tűnt, hogy csak egyetlen dologra alkalmasak: pusztításra.A legtöbb ilyen lényg megsemmisítették a távoli múltban, de azokat, amelyeket nem lehetett elpusztítani, egy hibernációs kamrában hagyták, mélyen Kibertron belsejében.

933e6cab3ca7529ac3aa3b04e9c05fb1.jpg

A terv végül visszafelé sült el; a Dweller nevű lény megölte a többi transz-organikust, és az Autobotok kilőtték az űrbe... ahol a tudós hajójának ütközött, amely éppen a Kibertron felé tartott. Feltételezhető, hogy a tudós végül elpusztult, amikor a Dweller kiszívta a hajóból és annak utasaiból az energiát.

A biztonsági tisztek valószínűleg a Quintessonok egyik ősi modellje voltak, és talán az egyetlenek, akik beépített támadóképességekkel rendelkeztek, egyesek karcsápjaik egy részét túlméretezett sugárfegyverekkel helyettesítették. Ezek a sugárfegyverek azonban semmit sem értek a transz-organikus bestiák ellen. Nem ismert, hogy ez a Quintesson-modell létezik-e még a „modern” időkben.

A G1 Transformers rajzfilm kontinuitásában van főként fontos szerepe a Quintesson fajnak. A történet szerint évmilliókkal ezelőtt a Quintesson nevű idegen faj élt a bolygó méretű gyárban, amelyet Kibertronnak hívtak. Korai kísérleteik során mesterséges életet hoztak létre, aminek eredményei a Trans-Organikusok lettek. Néhány Quintesson tiltott művészetek felé fordult, és más dimenziókba száműzték őket. Végül a Quintessonok két sorozat értelmes robotot hoztak létre: az egyik sorozat a háztartási feladatokra és munkaerőként használt robotokból állt (ezeket hívták Autobotoknak), míg a másik katonai célokat szolgált (ezek voltak az Álcák). A Quintessonok rendkívül kegyetlenek voltak teremtményeikkel szemben, ami végül széleskörű lázadáshoz vezetett, amelyet az Autobot A-3 egység indított el. A Quintessonokat arra kényszerítették, hogy elmeneküljenek a bolygóról, végül a kicsavart Quintessa bolygón telepedtek le, de hatalmas gyűlöletet tápláltak az összes Transformer iránt a következő tizenegy millió évben.

97177681722993aaeb3136aa42481b76.jpg

Ezt az időt azonban termékenyen töltötték, technológiát adtak el más fajoknak, és gyakran manipulálták az űr egyes régióinak politikai és katonai helyzetét, hogy növeljék eladásaikat, miközben szorgalmasan nyilvántartották munkájukat naplóikban. Időnként egy-egy olyan faj, mint például a Zamojin, fenyegetést jelentett a Quintessonokra, és ezt azzal oldották meg, hogy egész űrterületeket zártak le kvadránzárakkal, gyakorlatilag elsorvasztva ezzel a számukra problémás régiókat.

A 86-os mozifilm idővonalán, amely 2005-ben játszódik, szintén bemutatták őket, amint foglyokat ejtenek, elítélik őket, majd A Sharkticon hadseregükkel feletetik a nyomorultakat. A Quintesson bíróság által tartott álpereknek látszólag semmi céljuk nem volt, talán csak a Quintessonok szórakoztatására szolgáltak, mivel a bírói döntések után is azonnal a falánk Sharkticonok elé vetették a vádlottakat, még akkor is, ha ártatlannak találták őket. Azonban a Dinobotoknak sikerült megmenteniük a Quintessonok által elfogott két Autobotot. Ráadásul Grimlock lázadást robbantott ki a Sharkticonok között.

c419418de44b37f2b6e89aa08dd46d49.jpg

A Quintessonok részvétele ezekben az eseményekben, vagy legalábbis hasonló eseményekben, a „Transformers: The Animated Movie” című képregény minisorozatban és a „Transformers the Movie” című történetkönyvben is meg lett örökítve.

Egy évvel (vagy esetleg öt évvel, attól függően, kit kérdezünk) Unicron veresége után a Quintessonok újra felbukkantak. Először egy Sharkticon kommandócsapatot küldtek, hogy elraboljanak különféle Autobotokat (valamint Spike Witwickyt, bár ez talán véletlen volt). Miután elfogták őket, a Quintessonok láthatóan jobban érdeklődtek a foglyok kihallgatása iránt, mintsem hogy a Sharkticonoknak vessék oda őket. Végül azonban bűnösnek találták a foglyokat abban a bűnben, hogy Transformersnek születtek.

260px-returnoptimusprime_quintesson_holding_tool.jpg

Miután Rodimus és az Aerialbotok megpróbálták megmenteni a fogva tartott barátaikat, a Quintessonok megkísérelték megölni a megmentőket azzal, hogy elpusztítják az egész Quintessa bolygót. Miután ez a terv kudarcot vallott, a túlélő Quintessonok megkeresték a jelenleg vezér nélküli Álcákat, és energont kínáltak nekik cserébe, ha megtámadják a bolygóra menekült Autobotokat. Amikor az újonnan feltámadt Galvatron megérkezett, hogy visszakövetelje seregét, a Quintessonok szövetséget kötöttek vele, hogy megtámadják Kibertront, cserébe az Álcák Vezérkristályáért, amely valójában nem is létezett, csak a Quintessonok hazugságaiban.

A Quintessonok szinte azonnal elárulták Galvatront, miután megnyerték a csatát, és elküldték a Sharkticonokat, hogy meghúzzanak egy kapcsolót, amely az egész galaxisban minden Transformert szó szerint megdermesztett volna. Bár a Sharkticonokat visszaverték, Galvatron mégis meghúzta a kart. A Quintessonok leszálltak a Kibertronon, hogy visszaköveteljék a bolygót, de Spike megsemmisítette a kapcsolót, és a Quintessonok kénytelenek voltak menekülő kapszulában elhagyni a planétát.

marta-andresen-c1687829-a331-44d8-85a4-9e264e3c8bc7.jpg

A későbbi Quintesson-tervek sem voltak kevésbé gonoszak. Egy renegát Quintesson tudós három Transformert és egy embert rabolt el, hogy viselkedésüket tanulmányozza, ami majdnem az egész csoport halálát okozta, miután egy fekete lyukba sodródtak. Később a Quintessonok feltámasztották a 86-os mozifilmben elhunyt Optimuszt, hogy csapdába csalják az összes Autobotot, és megsemmisítsék őket egy szupernóva segítségével. Azonban nem számoltak azzal, hogy Rodimus arra kényszeríti Optimuszt, hogy felülkerekedjen a programozásán, és azzal sem, hogy Optimusz képes lesz feláldozni magát újra az Autobotok megmentéséért.

Később a Quintessonok megkísérelték átírni a történelmet azzal, hogy megakadályozzák Kibertron elvesztését, és egy Időablakot hoztak létre egy aszteroidán, amely Kibertronra irányult tizenegy millió évvel ezelőttre. Az Autobotok megtámadták az aszteroidát, elfoglalták, miközben néhány társuk áthaladt az Időablakon, és ezzel az idő szövete kezdett felbomlani, minél tovább maradt nyitva az ablak. A Quintessonok több kétségbeesett kísérletet tettek az aszteroida visszaszerzésére, mielőtt meggyőzték Rodimus Prime-ot, hogy zárja le az Időablakot, bár a terveik végül meghiúsultak, mivel az időben elmozdított A-3 visszatért a múltba, hogy részt vegyen a lázadásban. Ezzel elindítva azokat a folyamatokat, amelyek miatt kialakult az ismert alakváltó történelem.

quintessons.jpg

Miután egy Quintesson napló elveszett a Junk bolygón, a Quintessonok elkezdtek tudatalatti üzeneteket küldeni a Junkionok televízióján keresztül, hogy rávegyék őket a rendrakásra, és hogy ne bízzanak más élőlényekben. Sajnos a tudatalatti jeleket sugárzó berendezés megsérült a napló visszaszerzési kísérlete közben, így a Junkionok az egész galaxisnak kezdtek tudatalatti üzeneteket sugározni. Az ezt követő csatában a Quintessonok ismét megpróbálták visszaszerezni a naplót, de egy eltévedt lövés kiejtette azt a vonósugarukból. A napló ismét felbukkant az Angarrix szektorban, miközben az Autobotok béketárgyalásokat folytattak Xetaxxis és Lanarq között, két bolygóval, akiket a Quintessonok manipuláltak, hogy fegyvereket adhassanak el nekik. Annak ellenére, hogy a Quintessonok mindent megtettek, a napló eljutott a konferenciára, ahol leleplezték a beavatkozásukat, és az Autobotok megsemmisítették a Quintesson hajót, miközben az két omega bombát próbált leszállítani, hogy elpusztítsák a bolygókat.

A Quintessonok más terveket is kieszeltek az Autobotok elpusztítására. Az egyik terv Daniel Witwicky elrablását jelentette, és egy olyan géphez kötötték őt, amely a valóságba hozta álmait. Sajnos az álomképek ellenük fordultak, amikor Rodimus elérte Daniel alvó tudatát.

260px-returnoptimusprime_quintesson_holding_tool.jpg

Amikor Galvatron beavatkozott az X Kvadráns zárásába, a Quintessonok beléptek a zárba, magukkal víve több Transformert is. Sajnos a zár újranyitásához szükséges izolátorkulcs megsérült, így kénytelenek voltak megszerezni Perceptor univerzális emulátorát. Perceptor úgy programozta az eszközt, hogy amikor a Quintessonok használták, az véglegesen hatástalanította a kvadránszárat. Egy másik dimenzióban, Menonia bolygóján az Autobotok megtalálták a renegát Quintesson tudóst, Mara-Al-Utha-t, akit egy helyi varázsló, az Arany Egy segítségével győztek le.

Amikor Rodimus megkérte Sky Lynxet, hogy találjon neki egy Quintessont, Sky Lynx arról panaszkodott, hogy a Quintessonok elbújtak a galaxis legtávolabbi részein, és nehéz lesz őket megtalálni. Ennek ellenére Sky Lynx sikeresen megtalált egyet, akit a Gyűlöletvírus által megfertőzött Sharkticonok üldöztek, és elvitte őt a Földre, hogy új életet leheljen Optimusz testébe. Az egyedül maradt Quintesson több másik Autobotot is feltámasztott, hogy segítsenek Optimusznak visszaszerezni a Mátrixot Rodimustól. Mindent megtett, hogy feltartsa a fertőzött Transformereket, miközben Optimusz a Mátrixba merült, és megtalálta a módját a Gyűlöletvírus gyógyításának.

Én Ben voltam, sziasztok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: transformers
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kibertron.blog.hu/api/trackback/id/tr3118704914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több, mint aminek látszik
süti beállítások módosítása