Több, mint aminek látszik

2024. október 09. 10:10 - Ádám (Ben)

A legkisebb nagy hős

A most következő sorok egy olyan kis robotról fognak szólni, aki bár társai között a legkisebbnek és leggyengébbnek tűnik, de az Alakváltók kalandjaiból tudhatjuk jól, nem minden az aminek látszik. Űrdongó, avagy Dongó, úgy duruzsol az autobotok fővezére, Optimusz körül, mint egy szorgos kis méhecske, de a szerepe nem merül ki annyiban, hogy csodálja vezérét. Űrdongó hűséges és tettre kész fegyverhordozó, akinek hatalmas „szíve” van, nem is csoda, hogy cseppnyi vállaira pakolják jó ideje az egész Transformers-franchise minden nyűgét, s nyilait.

fb_img_1728461084223.jpg

Mint mondtam, az autobotok között ő az egyik legkisebb, de ez nem jelenti azt, hogy megfutamodik a harctól. Emiatt társai és az emberek is felnéznek rá (vagyis lenéznek rá, hogy fel tudjanak nézni), ám gyakran kerül olyan helyzetekbe, amikor a többieknek kell megmenteniük a fém-seggét a bajból. Dongó amolyan kis beszivárgó és felderítő egység, az autobotok James Bond-ja, csak nála a sármot és a jó kiállást a cukiság faktor kimaxolása és az ölelni valóan gömbölyded VW Bogár formák jelentik. Az ember szó szerint legszívesebben megcsipkedné a pufi pofiját.

A nagy kibertroni háború előtti életéről keveset lehet tudni. Egyes források szerint ő és Sziklaugró is templomőrök voltak, más infók szerint Dongó amolyan minden lében kanál munkás-drón volt csupán. Egy apró csavar a nagy gépezetben. De dolgozzunk a tényekkel és főleg a G1 sztorik alapján ismert történetével.

fb_img_1728461239056.jpg

E szerint 4 millió évvel ezelőtt már felderítőként tagja volt Optimusz fővezér belső köreinek, így amikor a Bárka nevű űrhajóval az autobotok egy kisebb osztaga elhagyta a Kibertront, ő is velük tartott. A hajót álca támadás érte, aminek következtében a primitív, Föld nevű bolygó egyik tűzhányójának tövébe csapódtak, ahol Steven Spielberg éppen a Jurassic Parkhoz castingolt dínókat. A becsapódás ereje majdnem minden életet kioltott a hajó fedélzetén (lásd nemrég Mogorva leírását), és az utasok 1984-ig vártak szunnyadva, amíg a Mount Saint Hilary névre keresztelt vulkán kitörése, újra nem aktiválta a központi számítógépet, megkezdve az alakváltók felélesztési folyamatát. A számítógép felmérte és optimalizálta az új világ lehetőségeihez mérten a robotok másodlagos megjelenési formáit, így Űrdongó egy kis sárga Volkswagen Bogár alakját kapta.

ec0fb0e911609f4e4e8f2c5fc60bdc6c.jpg

Portyázó, az osztag biztonsági tisztje kapta azt a rendkívül hálás feladatot, hogy egy kis csapat élén feltérképezze a környéket, ahol szerencsére csak álcák nyüzsögtek, mert ha egy Varga Irén koncert közepébe csöppentek volna, visítva száguldanak bele a Napba. Űrdongó találkozott először a bolygó uralkodó fajával, az emberekkel, pontosabban egy csapat tinivel egy autós-mozinál. Ám az álcák is a helyszínre érkeztek és vidám szőnyegbombázás és istenharagja keretében telibe kapták fegyvereikkel Űrdongót. A gyerekek egyike, bizonyos Buster Witwicky, az autó alakba kényszerült, sérült Dongóval hazáig menekült, egészen apja javító műhelyéig. Dongó felfedte magát a fiúnak, és arra kérte mentse meg, mert az elszenvedett sérülések miatt bizony már haldoklik. Buster apja, Witwicky „Gyertya” úr, azonnal hozzáfogott az életmentő beavatkozáshoz, hiszen a 80-as években minden autószerelő kapott OKJ-s földönkívüli csúcstechnikás robot-szerelésből bizonyítványt. A beavatkozás sikeres volt, Gyertya pedig az autobotok egyik legfőbb szövetségesévé válva kidolgozott egy módszert, amivel a földi üzemanyagot, a kibertroniak számára hasznos ellátmánnyá lehet alakítani.

ab87d8f2c7a9503fe752c4d31f51bb61.jpg

Egy grandiózus csatát követően az autobotok úgy tűnt végre az álcák fölé kerekedhetnek, de Sokkoló megjelenése megfordította az erőviszonyokat, Űrdongó elesett, és társaival együtt trófeaként kitűzték a Bárka egyik termében. Dongót az autobotok tisztiorvosa, Racsni aktiválta újra, majd Buster védelmét bízták rá, akinek elméjébe Optimusz áttöltötte a Teremtés Mátrixának forráskódját. Amikor az álcák rájuk találtak, az újonnan épített és csatasorba állított Röptűz támadt rájuk, akit Buster a Mátrix hatalmával darabokra szedett és immár autobot harcosként rakott össze.

Miután a Teremtés Mátrixa visszakerült Optimuszhoz, az autobotok vezére bizonytalanná vált saját képességeit és rátermettségét illetően a fővezéri poszt betöltésére. Az álcák egyik alvezére, Fülelő ezt kihasználva elraboltatta Űrdongót, hogy minél több információt kinyerjenek belőle. Optimusz nem hagyhatta, hogy kispajtása odavesszen, ezért keresztültört az álcák frontvonalán, és puszta kézzel csapott szét közöttük, visszaszerezve Űrdongót, és egyúttal visszaállítva társai hitét önmagában.

1d432843fdbb827ca702824d36352c83.jpg

Az autobotok hamarosan új katonákat állítottak csatasorba, név szerint Csörlőt, Szánt, Füstfelhőt és Ösvényvágót, akik Űrdongó parancsnoksága alá kerültek egy felderítő küldetésben. A robotok egy koncert irányába indultak el, amelyet az álcák is kiszúrtak maguknak, hogy a hanghullámokból energont nyerjenek ki. Űrdongó megtagadva Optimusz parancsát, miszerint semmi esetre se bocsátkozzanak harcba vagy fedjék fel magukat az emberek előtt, összecsapott az ellenséggel. Ezután sor került egy magát Robot Mesternek nevező fickó és a hadsereg közti összetűzésre is, amelybe Dongó is belekeveredett. A dolog végkimenetele Dongó számára azzal zárult, hogy megkérdőjelezte saját szerepét és hasznosságát az autobotok soraiban, majd önkéntes száműzetésbe vonult. Ez alatt bevette magát egy elhagyatott használtautó telepre, ahonnan két fiatal földi kilopták őt. Az álcák is a nyomára akadtak, de autobot társai időben érkeztek és megmentették „kisöccsüket” a biztos haláltól, Dongó pedig ezt igyekezett megszolgálni.

Űrdongó története ezen a ponton kétféle, elfogadott eredettörténet szerint zajlik tovább, ami a mai napig összezavarja a rajongókat. A G.I. Joe and the Transformers sztoriban ugyanis egy súlyos félreértést követően, Űrdongót a Joe-k elpusztítják, majd később Racsni segítségével újjáépítik ugyan, de Dongó megszűnik létezni, és innentől Aranybogárként hivatkozunk rá. Az Egyesült Királyságban kiadott különálló Transformers képregények nem vették át ezt a crossovert. Ott Űrdongót az időutazó Halálfej semmisíti meg, majd a szintén időutazó Wreck-Gar rakja össze Aranybogárrá. A karakter történetének ezen aspektusa az amerikai és a brit Marvel Transformers képregények legnagyobb eltérését eredményezte, és sok dolog ettől a ponttól indult el más irányba. Aranybogárnak egyetlen titkos vágya volt, visszaszerezni korábbi személyiségét Űrdongóként. Erejét és idejét azonban lekötötte az autobotok új vezérének, Mogorvának a bolondériája, aki az emberi életet semmibe véve igyekezett a maga hasznára fordítani az eseményeket, de mint tudjuk ebbe belebukott.

Goldbug, vagyis Aranybogár volt az, aki később Optimusz tudatára és lementett személyiségére rátalált egy elveszettnek hitt lemezen, majd Optimusz újjáépítéséig amit Mogorva sorozatos támadásai ellenére végrehajtott a Nebuloson, ő volt a lázadó autobotok vezére.

Aranybogár mindent latba vetett, hogy Össztűz segítségével új testet adhasson szeretett vezérénem, és Optimusz végre visszatért. Aranybogár ellenben az Alapbázis erejétől megrészegült Üstökös mindent elsöprő ámokfutásának az egyik áldozata lett, de Racsni a Színlelő nevű páncéltechnológia révén nemcsak, hogy feltámasztotta őt, de eredeti személyisége és alakja is visszatért, így ismét Űrdongó lehetett. Az Ősi Üvöltés és az azt követő háború Unikronnal végképp megtizedelte az alakváltók sorait. Erről tervezek is írni majd nektek egy hosszabb cikket, mert a témát pár sorban lezavarni nem lehet. Dongó túlélte a harcokat, és sok más autobottal egyetemben elhagyta újra Kibertront.

Űrdongó kalandjai és élete önmagában káprázatos a Tramsformerek világában, és több ő, mintsem hogy erősebb autobotok oldalán fegyverhordozó legyen. Talán a legkisebb nagy hős az alakváltók hatalmas univerzumában.

Ben voltam, sziasztok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kibertron.blog.hu/api/trackback/id/tr518704536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több, mint aminek látszik
süti beállítások módosítása