Több, mint aminek látszik

2024. október 14. 13:11 - Ádám (Ben)

Az utolsó Bárka

Világszerte rengeteg sci-fi rajongó van, aki számára a USS Enterprise, vagy a Millenium Falcon mellett legalább annyira fontos az Ark, vagyis a Bárka, amely annak az Autobot űrhajónak a neve, amely sok univerzumban eredetileg az Autobot és Álca seregeket szállította a Földre. Az Bárka egy Vanguard-osztályú mélyűri elfogó. Öt fedélzettel rendelkezik, és teljes legénysége 300 Transformerből áll (bár szükség esetén néhányan is képesek vezetni). A környezete teljesen automatizált és önellátó. A hajtóművei között 4 Hyperfuel Intake Accelerator található. Bármit is jelentsen ez, de baromi jól hangzik. A fegyverzete 16 részecske ágyúból (bal oldalon), 16 lézersugárvetőből (jobb oldalon), egy elsődleges csillagtér rakétavetőből, valamint egy Overshock hangágyúból áll.

ark1.jpg

A Marvel képregények lapjain a Bárka „az utolsó a nagy Bárkák közül”, és a Raiders of the Last Ark-ban (kis Indiana Jones felhang) úgy említik, mint Kibertron történelmének legerősebb csillaghajóját, és irányítása óriási taktikai előnyt jelentett. A Bárkát azért indították útnak, hogy utat törjön az aszteroidaövön át a bolygóját menteni szándékozó alalváltóm számára. Miután ez megtörtént, és az erőforrásai kimerültek, az Álcák megtámadták és megszállták a hajót. Optimusz, hogy végleg megszüntesse Megatron fenyegetését, szándékosan a Föld felé irányította a hajót, amely végül a Föld egyik vulkánjába, a Mount St. Hilary-ba csapódott, nem messze attól a helytől, ami később Portland, Oregon lesz.

A baleset után a hajó néhány rendszere még működött, és amikor észlelte, hogy az Álca Shockwave megérkezett a Földre, öt Autobot tagját a legénységnek életre keltette, és Dinobotokká építette őket át. Amikor ezek a harcosok eltűntek, miközben Shockwave elpusztításával próbálkoztak, a Bárka leállította magát. A képregényekben sosem magyarázzák meg, miért alakította át a Bárka pont a Dinobotokat a domináns organikus életformák alapján, amikor 1984-ben csak a gépi életet volt képes átalakítani.

400px-_84optimus_and_the_ark.jpg

Négy millió évvel később a Mount St. Hilary kitört, és ez életre keltette a Bárkát. A hajó nem tudta megkülönböztetni az Autobotokat az Álcáktól, és nem érzékelte az organikus életet sem (nyilvánvalóan további meghibásodásokat szenvedett a Dinobotok létrehozása óta), így mindkét fél harcosait életre keltette, és olyan gépekké alakította őket, amiket a bolygó domináns életformáinak hitt. A Bárka lett az Autobotok fő bázisa a Földön.

A hajó később újabb öt Transformer testet épített, amelyekbe Wheeljack öt Autobot harcos elméjét telepítette, melyeket még Cybertron elhagyása előtt kristályokban tároltak. Amikor Grimlock először lett az Autobotok vezetője, megjavította a hajót és visszatért vele az űrbe. Amikor a Mátrix végül Thunderwing kezébe került, de az gonosszá vált és irányítani kezdte Thunderwinget, az Álca hozzáférést kapott a Bárkához is a Grimlock keresőcsapatától ellopott űrsiklón keresztül. A fedélzetre érve a korrumpált Mátrix az Autobotokkal harcolt Thunderwing testén keresztül, aki mindenkit legyőzött, mígnem Nightbeat egy szigonnyal eltalálta a siklót, és kinyitotta a rakodóajtókat. A sikló, Thunderwing és a Mátrix végül az űr sötétjében eltűnt.

300px-ark_matrix_quest_3.jpg

A Bárka egy ideig a Föld közelében maradt, amíg Primus az összes Transzformert vissza teleportálta Kibertronra, hogy szembenézzenek Unicronnal. Később a Dinobotok megtalálták, és visszarepítették Kibertronra, hogy harcba szálljanak ők is Unicron ellen. Grimlock ekkor úgy döntött, hogy nekivezeti a hajót Unicronnak. Az ütközés után a Bárkát elhagyták, és az a bolygó felszínére zuhant. Ezután Shockwave és Starscream találtak rá, és megjavították. Földre vitték, hogy meghódítsák a bolygót vele, de tervüket Galvatron, Megatron és Ratchet akadályozták meg, amikor összecsaptak a hajón. A harc következtében a hajó ismét lezuhant, ezúttal a kanadai vadonban.

Az Bárka eredeti legénysége a képregényekben az 1984-es összes Autobotot tartalmazta, a Dinobotokat, Red Alertet (az Egyesült Királyságban), valamint a legtöbb 1985-ös Autobot autó mentális lenyomatát, és Toastert.

572e7239da398414b5ee06369de49ef0.jpg

A legénysége a következőkből állt:

- Optimus Prime

- Autobot autók: Bluestreak, Hound, Ironhide, Jazz, Mirage, Prowl, Ratchet, Sideswipe, Sunstreaker, Trailbreaker, Wheeljack

Autobot mini járművek: Brawn, Bumblebee, Cliffjumper, Gears, Huffer, Windcharger

Dinobotok: Grimlock, Slag, Sludge, Snarl, Swoop

A Generation 2 alatt a Bárkát később Megatron találta meg és javította meg, és megpróbálta visszavinni Kibertronra, hogy meghódítsa a bolygót vele. Ezt Fortress Maximus és Spike Witwicky akadályozták meg, akik feláldozták magukat egy antianyag-robbanás előidézésekor, amely végül megsemmisítette a hatalmas hajót.

A Regeneration One történetében, amely kvázi közvetlen folytatása, kiegészítője a Marvel G1 képregényeknek, a Bárka ekkor még nem pusztult el. A Nulltér birodalmában valaki tanúja volt annak, hogy a Bárka először a Földre zuhant a bolygó őskorában, majd másodszor a 20. században. A második zuhanás során Galvatron kirepült a hajóból, és a Yukoni jégbe temetkezett, ahol sztáziszárba került Fortress Maximus elleni harcát követően. A becsapódás után Shockwave összekapcsolta magát a Bárka rendszereivel, hogy megmentse szikráját.

8zwe5qetxj_wq0jtp9jyieujd04ts4ujpmv34dfrzofmju0s2eqbq3zmkdh0ref9krbgbrsfalwn6to4f4doew.webp

Két évvel a második zuhanás után Spike és Fortress Maximus őrizték a Bárkát, amíg Spike 1994-ben fel nem adta az egészet, hogy normális életet élhessen. Nem sokkal később valaki, aki vagy nagyon kapzsi volt, vagy nagyon unatkozott (vagy mindkettő), bejutott a Bárlába. Bár az események részletei homályosak, annyi biztos, hogy sikerült újraaktiválnia Megatront. Megatron az Bárkát használta fő bázisként, hogy felhívja Optimusz figyelmét. Kihasználva mentális kapcsolatát Ratchettel, Megatron újra indította a hajót, átprogramozta a hajó mesterséges intelligenciáját, Aunty-t, és feltámasztotta az Alapbázis-incidens áldozatait, hogy lobotomizált zombiként szolgálják őt. A Bárka segítségével Megatron elpusztította a Földet, sivatagos pusztasággá változtatva a bolygót.

Kup a Bárka Földön hagyását a Nagy Háború egyik lezáratlan szálának tekintette, és egy Wreckers csapatot vezetett a Földre, hogy rendezze ezt az ügyet. Amikor megérkeztek a pusztulás sújtotta Föld fölé, Megatron kihasználta döbbenetüket, és lelőtte őket. Amikor a Wreckers csapata találkozott Spike-kal, aki ekkor már Circuit Smasher néven volt ismert, az emberi szövetséges tájékoztatta őket arról, hogy az Autobotok Bárka elhagyása tette lehetővé, hogy Megatron poklot szabadítson a Földre. Leadfoot azonban kételkedett a történetben, mivel Megatron taktikai képességei ellenére nem rendelkezett elegendő mérnöki és orvosi tudással ahhoz, hogy újraindítsa és átprogramozza a Bárkát, valamint feltámassza a holttesteket. Blackrock, az Autobotok egy nagyon régi emberi szövetségese, kb a Transformers univerzum Tony Starkja, a Bárka rendszereit nevezte meg Megatron hatalmának okaként, mivel azok ellen álltak minden emberi beavatkozásnak. Amikor Megatron csapdába csalta a Wreckereket Washington, D.C.-ben, Springer úgy gondolta, hogy a Bárka viszonylag őrizetlen lesz, és így támadható.

g1-transformers-the-ark-v0-gmm00b1mmipb1.jpg

Roadbuster parancsnoksága alatt egy emberi és Wrecker-egység készült megtámadni a hajót, bár Circuit Smasher ragaszkodott hozzá, hogy a Bárkát el kell pusztítani, nem pedig az Autobotoknak megszerezni, hogy visszatérjenek vele Kibertronra. Amikor a harcosok elérték a bejáratot, a hajó védelmező egységeket küldött ki. Ezek nem tekintették Circuit Smasher-t fenyegetésnek, így be tudott jutni a hajóba, ahol sikerült túlterhelnie Aunty-t, megakadályozva, hogy Megatron parancsát teljesítve nukleáris támadással semmisítse meg a Földet.

Bár Starscream lobotómián esett át, sikerült visszanyernie a teste feletti irányítást, éppen azelőtt, hogy egy orbitális bombázás elpusztította volna társait. Elindult a Bárka felé, miközben Sunstreaker és Roadbuster a peremvidéket vizsgálták, de aggodalmukat fejezték ki a létszámhiányuk miatt, ami lehetővé tette, hogy valaki észrevétlenül bejusson. Starscream meg is tette ezt, és Galvatron észrevette őt. Galvatron nekivágta korábbi helyettesét a falnak, és követelte, hogy mondja el, miért tért vissza a Bárkához. Starscream, aki nem tudott beszélni, Shockwave-hez vezette őt. Galvatron rájött, hogy a Bárka még mindig képes repülni, ezért elindította a hajót. Mindeközben kiderült, hogy az egész egy bonyolult terv volt Shockwave részéről, aki eltávolította Starscream néhány idegi gátlóját, hogy a Seeker eljöjjön hozzá, és pilótaként vezesse a Bárkát. Shockwave annyira összefonódott a csatahajóval, hogy már önmagát azonosította vele.

Optimusz úgy döntött, hogy a Földön marad, és a Bárka megsemmisítésére indult. Éppen időben érkezett, hogy lássa, ahogy az felszáll, és a hídon megpillantotta Galvatront, akit Megatronnak vélt. Optimusz kapcsolatba lépett Ultra Magnusszal, hogy figyelmeztesse őt a hajó közeledésére Kibertron felé. Útközben Galvatron azon tűnődött, hogy ebben az idővonalban vajon végre ő fogja uralni a bolygót? Amikor a Bárka Kibertron pályájára érkezett, Starscream és Shockwave lázadást szítottak, hogy eltávolítsák Galvatront a hajóról. Megpróbálták megölni őt az aszteroida-lézerekkel, amelyek egykor megmentették Kibertront, de kénytelenek voltak abbahagyni, mert fennállt a veszély, hogy a hajót észlelik a planéta orbitális védelmi rendszerei. A két Álca hamarosan így felhagyott ezen tervével, és visszatértek Kibertronra, hogy megtámadják Bludgeon urodalmát, ezzel megadva neki a végső csapást.

ark1c.jpg

Ezután a Bárkát egy közeli aszteroidaövbe vitték, hogy regenerálódjanak, de Shockwave ragaszkodott hozzá, hogy Starscream vigye a hajót máshova, mielőtt az Autobotok észreveszik őket. Mielőtt Starscream bármit tehetett volna, az Alapbázis maradványa feléledt benne, amikor érzékelte Jhiaxust. Az Alapbázis megszállta Starscreamet és teljes irányítást vett át a Bárka felett, hogy szembe szálljon Jhiaxussal, miközben expozíciót biztosított Shockwave-nek. Kis megjegyzés azoknak akik nem tudnák, az Alapbázis vagy Underbase egy hatalmas energiaalapú programcsomag, amelyet egykor Optimusz lőtt ki magasabb jó érdekében Kibertronról. Az Alapbázis egy szinte végtelen energiaforrást biztosít annak aki megkaparintja, de ezen erő egy kis morzsája is elegendő ahhoz, hogy a leghatalmasabb alakváltót is feleméssze. Starscream egykor megmártózott ebben az energiában és iszonyatos mészárlást végzett a Földön, mire sikerült megfékezni.

Visszatérve, az Alapbázis vezette a Bárkát egyenesen Jhiaxus flottája felé, egyszerűen elterelve a katonák figyelmét, mielőtt leszállította a hajót, és elkülönítette Shockwave-et tőle. Az Alapbázis és Shockwave elhagyták a Bárkát, hogy megtámadják a Hub Networköt. Annak ellenére, hogy elszakadt a hajótól, Shockwave képes volt távoli irányítást gyakorolni fölötte, és azzal megszakított több bolygó közötti kapcsolatot. Miután elnyelte Jhiaxust, az Alapbázis elhagyta Starscreamet, hogy meghaljon a Hub összeomlásában, mielőtt Shockwave meglepő módon megmentette őt, és visszavitte a Bárkához.

A két Álca visszaindult Kibertron felé, de rájöttek, hogy a bolygót a Sötét Mátrix entitás vette át, és a lakosságot árnyék-piócákká alakította. Shockwave a Bárka fényét használta fel, hogy elvonja a piócák figyelmét, míg Starscream kimentette a társukat, Ravage-t.

ark1c.jpg

A Transformers ’84 című képregényfolyamban, amely a G1 bizonyos aspektusait hozta új megvilágításba, kiderült, hogy bár állítólag a cél az volt, hogy egy közeli aszteroidaövet tisztítsanak meg, a Project: Ark valójában Optimusz egy mesteri csapdája volt, amellyel megpróbálta eltávolítani Megatront Kibertronról. A fővezér abban reménykedett, hogy ha az Bárka fedélzetén lesznek a legjobb Autobotok, az Álcák felső vezetése személyesen fog támadni, ekkor Optimusz egy idegen világra vezetné a hajót. Megatron eltávolítása esélyt adott volna a Kibertronon maradt Autobotoknak az Álca hadsereg maradványai ellen. Optimusz az indulás előtt elrendelte az Autobot Punchnak, aki Counterpunch néven beépült az Álcák soraiba, hogy bármi áron biztosítsa, hogy a hajó soha ne legyen megtalálható.

A Bárka fedélzetén volt egy elmebank, amely több más Autobot másolt engramjait tárolta: Grapple, Skids, Hoist, Smokescreen, és Skids. Emellett egy szikratároló modul tartotta életben az életenergiájukat mágneses blokkokban. Közvetlenül az indulás előtt Ratchet letöltötte az öt Dynobot elméjét a bankba, és a szikráikat hozzáadta a tárolórendszerhez. Amikor Megatron erői megtámadták a Bárkát, Optimusz végrehajtotta az öngyilkos manővert, és mind az Autobotokat, mind a támadó Álcákat a Földre zuhanásra ítélte, ami mindannyiukat offline állapotba juttatta.

A Bárka lezuhanása után az AUNTIE nevű szuperszámítógép működőképes maradt, de súlyosan megsérült. Röviddel a lezuhanás után a hálózat érzékelte Shockwave érkezését, és újraaktiválta az öt Dynobotot immár Dinobotként, dinoszaurusz alternatív módokkal, hogy felvegyék a harcot vele. AUNTIE azonban nem tudott különbséget tenni barát és ellenség között, és amikor egy őrjöngő Grimlock visszatért a Bárkához, AUNTIE öt másolt engramot töltött le szikra nélküli testekbe, létrehozva az érzelem nélküli harcosokat, akik ezután az Álca repülőraj Coneheadekkel csaptak össze. Amikor Grimlock képes volt megsemmisíteni a hajó őrző droidjainak arzenálját, AUNTIE válaszul Megatront hozta vissza az életbe.

Látva, hogy vezérük mások irányítása alatt áll, a Coneheadek elmenekültek, míg Grimlock visszabotorkált a Bárkába, és letiltotta AUNTIE-t. A Coneheadek visszatértek a Nemesishez, és segítséget kértek Straxustól, aki beleegyezett, hogy kimenti őket, ha elfelejtik a Bárka helyét és támogatják őt, mint új Álca vezért. Ezt az ajánlatot a Coneheadek készségesen elfogadták.

Négy millió évvel később, 1017-ben, az Autobot felderítő hajó, a Mantlo, egy nyomra bukkant a Bárka felől. Hat másik csillagrendszeren keresztülhaladva a Mantlo végül megérkezett a Földre. Legénysége, Fastlane és Cloudraker, nem tudták, hogy Wingspan Álcái követték őket. Amikor az Álca hajó érzékelte a Bárkát, Counterpunch gyorsan kivégezte Wingspant, és bosszúra sarkallta az Álcákat, hogy támadják meg Autobot társait. A csata Autobot győzelemmel zárult, de Cloudraker súlyosan megsebesült, így Fastlane visszavitte őt a Mantlora orvosi ellátásra. Optimusz utolsó parancsának engedelmeskedve Counterpunch vonakodva lőtt a hajó pilótafülkéjére, megsemmisítvd azt, megakadályozva, hogy Autobot társai megtalálják a Bárkát.

A Transformers G1 rajzfilmben szereplő Autobot hajót soha nem nevezték meg hivatalosan. A rajongók azonban általában Bárkának hívják, kölcsönözve a nevet a képregénybeli megfelelőjétől. Megjelenésében a hajó inkább egy lekerekített, ovális alakot mutat, és aranysárga színű. A fő számítógépe a Teletraan I nevet viseli. Más, a Bárkával gyakorlatilag megegyező hajók is láthatók a rajzfilmben, amelyek menekülteket szállítanak el a Kibertronról egy történelmi felvételen. Feltételezhető, hogy az ismert Autobot kolóniák, például Paradron telepesei is ezek közé tartoztak.

A Bárkát itt Optimusz parancsnoksága alatt indították el üzemanyag keresésére, de két ütköző aszteroida akadályozta útját. Ezután a Nemesis nevű Álca hajó támadásba lendült, és a Megatron vezette erők beszálltak a hajóba. Az irányítást vesztett Bárka a Földre zuhant, ahol egy vulkánnak ütközött. A pontos helyszín ismeretlen, de nagyon hasonlít az amerikai délnyugatra. Ott pihent, amíg négy millió évvel később egy vulkánkitörés újra aktiválta a hajót és annak utasait.

Én Ben voltam, sziasztok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: transformers
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kibertron.blog.hu/api/trackback/id/tr7518707842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több, mint aminek látszik
süti beállítások módosítása