Több, mint aminek látszik

2024. október 15. 20:09 - Ádám (Ben)

Gördülő halál

Gyerekkoromban imádtam a Knight Rider sorozatot. Ahogy KITT átsuhant a képernyőn, árkokat ugrott át, falakat zúzott szét vagy SPM fokozatba kapcsolt, az kibaszott menő volt. Szinte legyőzhetetlennek tűnt. Ám akkor eljött Góliát, a benga nagy fekete kamion, aki összeszecskázta, mint óvodás a taknyos galacsint. Onnantól a fekete kamion tomboló képe beleégett gyermeki retinámba, hogy aztán utat engedjen a teljes tébolynak, amikor a Transformers képregényekben és rajzfilmsorozatban megláttam Motormastert, aki földi jármű alakját tekintve... egy kurva nagy fekete kamion. Motormaster az Álcák stunticon alcsoportjának vezére nemcsak felelevenítette a Knight Rider sorozat iránti szeretetem, de személyében egy olyan karaktert is sikerült létrehozni, aki sikeresen szembe tudott szállni Optimusszal az utakon. A stunticon csapat többi tagjával kombinálódva Menasorként pedig az egyik kedvenc óriásrobotom lett.

d2scbw1-006a8053-aa4d-4aa3-a6f5-e817d0bf86ac.jpg

Menasor egyetlen céllal készült, mégpedig hogy az Álcák végső megoldása legyen az Autobotok ellen, akikkel szemben addig sikertelenül próbálták felvenni a versenyt az utakon. Ugyebár az Álcák a Földön főleg repülők, kommunikációs eszközök és Joli néni vibrátorának alakjában jelentek meg addig, és az utakat amolyan jó Mad Maxesen az Autobotok uralták. Menasor és a stunticonok a tökéletes fegyver lettek... volna. Ha a tervezésbe nem csúszik bele egy kis baki, ugyanis az elméje úgy lett kialakítva, hogy összeolvadjon az öt stunticon pszichéjével, akik alkotják a testét. Sajnos a négy végtag komponens nagy mértékű ellenszenvet táplál Motormaster felé, valamint az extrém különbségek az attitűdökben, ami azt eredményezik, hogy kevésbé csapatként, inkább egymást túlszárnyalni vágyó pusztító versenytársakként működnek, és persze ott van az az apró részlet, hogy mindannyian pszichopaták, ami egy primitív pszichológiai szakadékot teremtett és Menasort egy kiszámíthatatlan, ellentmondásos impulzusok tömegévé tette.

70ca7c2cc204c09eee26661ddd9502ad.jpg

Menasor rendkívül erős, simán a leghatalmasabb Álca hadúr lehetne, ám mentálisan instabil, és hajlamos heves dühkitörésekre, amikor mindenkit támad, aki a hatósugarába kerül. Menasor nem egy egyszerű célra irányítható fegyver, hanem egy dühöngő szörnyeteg, amit kiengednek a csatatérre, majd minél távolabb igyekeznek kerülni tőle.

Menasor az öt Stunticon kombinálódott alakja:

Motormaster (törzs)

Dead End (bal kar)

Wildrider (bal láb)

Drag Strip (jobb kar)

Breakdown (jobb láb)

Néhány alternatív történetben vagy képregényciklusban Offroad helyettesíti Wildridert a csapatban, és néha egy Blackjack névű álca is feltűnik és hatodik alkotóelemként szolgál, amely a kombináló test mellkas pajzsát képezi.

79fcd8bce20cf9aad59931f0b34d2954.jpg

A csapatot maga Megatron teremtette, hogy végre legyen ütőkártyája az utakon harcoló Autobotok ellen. A sztori szerint a Stunticonok saját jogon is erősek voltak, de az Álca vezér titkos képességgel is felszerelte őket: ők voltak a második kombinált csapat, a Szerkesztettek (Devastator) után akik képesek voltak összeolvadni a hatalmas Menasorrá. Megatron arra utasította a Stunticonokat, hogy bemutassák összeállt formájukat az Autobotok új csapatával, az Aerialbotokkal szembeni harcban, de Optimusz előre megjósolta Menasor létezését és képességet adott az Aerialbotoknak, hogy összeolvadjanak a szintén kombiner Superionba. Menasor gyorsan átvette az irányítást a két óriás között kibontakozó harcban, dühös támadásai visszaverték az Autobot kombinált csapatot és egy földcsuszamlás alá szorították. Éppen amikor Menasor támadásra készült, hogy egy gyár kéményre szúrja ellenfelét, Omega Supreme megjelent és megakadályozta a Stunticon végső támadását. Omega kiszabadította a Superiont, és a két Autobot legyőzte Menasort, kényszerítve őt a visszavonulásra.

620cd5211a9b100b959f73022437330c.jpg

Amikor az Autobotok megszerezték a Pearl of Bahoudin nevű időjárás manipuláló eszközt, Megatron arra használta a Stunticonokat, hogy Menasorban egyesülve visszaszerezzék a készüléket. Az erőszakos erőfeszítései azonban több kárt okoztak, mint hasznot, mivel a Pearl kiesett Űrdongó kezéből, és saját örvényébe került. Megatron elhagyta a csatateret, hátrahagyva Menasort akit az Autobotok egy közös támadássorozattal megpróbálták eltemetni egy hasadékba, de a hatalmas ereje lehetővé tette számára, hogy könnyedén kiszabaduljon, és az Autobotokat sarokba szorítva folytatta támadását. Az Autobotok végzetes pillanata előtt a bajnok autóversenyző, Auggie Cahnay, egy speciálisan tervezett autójával átugrott egy szikláról, és teljes sebességgel Menasor arcába hajtotta. Még Menasor sem tudta lerázni magáról ezt a frontális támadást, és a központi irányítórendszerét ért sokkhatás miatt összeomlott.

Menasort aztán nagy nehezen összekalapálták és újra bevetésre került, amikor az Álcák egy fegyvertesztelés során a Szabadság-szobrot célozták meg Villámbogár nevű romboló szerkezettel. Az Autobotok persze megvédték a szobrot, és mielőtt Menasor tüzet nyithatott volna a Villámbogárral, a légirobotok támadása arra kényszerítette őt, hogy elejtse a fegyvert. Repülő ellenségei összeolvadtak Superionná, és a két óriás megküzdött a fegyver felett, mígnem végül Superion győzedelmeskedett, olyan erősen oldalba taszítva Menasort, hogy az szétesett a komponens Stunticonokra, lehetővé téve a légirobot kombinációnak a Villámbogár megsemmisítését. A rajzfilm sorozatban látott eredet igazán látványosra sikeredett de a képregényes változat sem maradt el izgalmakban mellette.

300px-g1menasor_toy.jpg

Itt Menasor először Buster Witwicky álmaiban jelent meg, amikor azt vizionálta, ahogy az Álca kombinált megtámadja a Superiont, amíg az Autobot figyelmét a Sokkoló elleni harc vonta el, majd egy földcsuszamlás alá temeti. Hamar rájött, hogy ezek az álmok valójában a jövő látomásai voltak, amiket Buster kapott a teremtés mátrixtól, amely ideiglenesen az agyába volt kódolva. Az Autobotok és a Álcák megtalálták a módját, hogy betekintsenek a gondolataiba. Ebben az álom-látomásban látták, ahogy a Stunticonok létrehozzák a Menasort, hogy harcba szálljanak a Protectobotokkal (a Defensor autobot kombinert alkotó tagokkal), akik embereket próbáltak menteni a Pullen erőműnél. Menasor fizikailag alulmaradt a Protectobotok kombinált formája, a Defensor ellen, de hamar megérkezett a segítség Bruticus személyében. Míg a Defensor és a Bruticus küzdöttek egymással, Superion megérkezett, hogy szembe szálljon a Menasorral. Sajnos a Stunticon kombinált személyiségproblémái hátráltatták őt, Dead End pedig nem értett egyet a parancsokkal, ezért túl későn lőtte ki a fegyvereit, hogy eltalálja Superiont, és véletlenül Bruticust sebezte meg. Menasor megpróbált elmenekülni, de Superion megakadályozta a menekülését azzal, hogy megnyitotta a földet alatta a stresszrepeszágyújával (nem vicc, ez a stukker neve).

menasor-6166.jpg

Aláírom, Menasor a személyiségzavarai miatt nem éppen a legütőképesebb Álca a harctéren, de nekem pont emiatt a szélsőség miatt az egyik kedvencem.

s-l1200.jpg

Én Ben voltam, sziasztok!

transformers-generations-legacy-evolution-stunticon-menasor-5pack-giftset-hasbro-pulse-exclusive-box-package-front_grande.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: transformers
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kibertron.blog.hu/api/trackback/id/tr6318708746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több, mint aminek látszik
süti beállítások módosítása